...a pak ho spolknul eskalátor od Kláry Mayerové je moje nejoblíbenější kniha. Nejsem zrovna nejvášnivější čtenář a jen tak něco mě nechytí. Ale tohle se mi dostalo do ruky a během pár hodin jsem autorce chtěla psát dotaz, jestli napíše i pokračování. Prostě best book ever!!!

Eva Zmrzlíková

Eskalátor jsem zhltla na jeden zátah, začala v 18 hodin večer a skončila ve 4 ráno, prostě nešlo přestat. Miluji fantasy a tohle je tak mile napsaná kniha, bez násilí, s obrovským respektem a prostorem pro vlastní fantazii. Ukazuje, že naše odlišnosti, pardon vlastně jinakosti, můžou být právě naší výhodou a nemáme se za ně stydět, naopak si je hýčkat. Myslím, že každé dítě právě tohle potřebuje a moc se těším, až ten můj drobek doroste, přečte si ji a budeme si o ní povídat. Knížka je plná témat, které děti řeší a věřím, že díky ní se dokáží otevřít a mluvit o nich. Vřele doporučuji, nejen dětem, ale i vám dospělým. Eskalátor Vás vytrhne z toho každodenního shonu a dá odpočinout Vaší přepálené hlavě, tak jako se to stalo mně.

Jana H.

Nemám vůbec pocit, že jsem četla knížku... Já jsem se prostě po eskalátoru svezla do jiného, fantastického světa plného zvláštních bytostí, které přede mnou ožívaly a vtahovaly mě do děje. A za několik hodin mě eskalátor zase vyplivnul zpět do reality, knížka byla přečtená a já si přála pokračování. Už se moc těším, až moje děti trošku povyrostou a budou si moct knížku taky přečíst. Věřím, že je pohltí tak, jako mě, je skvělá.

Michaela Poláková

Skvělá oddechová a boží kniha! Bylo to neuvěřitelně dobře napsané. Svět byl skvěle vykreslený a vlastně mi nic nechybělo. Hlavní hrdinové byli úžasní, rozumní a lidští. Myslím to tak, že to nebyli bezchybní superhrdinové, ale normální chybující děti. Rozhodla jsem se ale, že nebudu hodnotit hvězdičkami. Proč? Protože to není kniha určená mému věku. Nebo to tak alespoň na mě působilo. Spíš doporučuji mladším dětem, ale i mě to bavilo :).

Žofie Holubová

Damián je úplně obyčejný kluk. A právě to je zdrojem mnoha jeho komplexů, vzhledem k tomu, že sourozence má buď krásné, chytré, talentované, anebo alespoň roztomilé. Se spolužáky si taky nerozumí, kamarády nemá, holku nemá, prostě všechno v jeho životě stojí, stručně řečeno, za prd. Pozor, to nejsme vulgární, jenom vám autenticky zprostředkováváme Damiánovy myšlenky.

Samozřejmě si hodně brzy uvědomí, že není tak zle, aby nemohlo být hůř. Stane se to asi tak tři vteřiny poté, co ho z ničeho nic spolkne eskalátor.

Před nedávnem jsem narazila na nové nakladatelství Altenberg. Zároveň s tímto "objevem" mi byla k recenzi nabídnuta kniha ...A pak ho spolknul eskalátor, od české spisovatelky Kláry Mayerové. Přemohla mě zvědavost a zároveň kniha sedí do mé vlastní výzvy, dát šanci více českým autorům. Kniha mi zanedlouho dorazila, a dnes si na ni můžete přečíst recenzi.

Kniha má zajímavou obálku. Ze začátku mi ke knize příliš nepasovala, ale během čtení jsem pochopila, proč byla zvolena zrovna tahle podoba. Kniha má měkkou vazbu, ale zároveň nemá tolik stránek, abych ji během čtení poničila. Obálka je jednoduchá, ale právě to se mi na ní líbí. Kdybych ji potkala v knihkupectví, pravděpodobně bych jí omrkla, už jen právě kvůli názvu a podobě. Anotace by byla další důvod, proč bych si jí vybrala.

Kniha má třicet, spíše kratších, kapitol. Je plná přímé řeči, ale byly úseky, kdy jí bylo na mě trochu moc. Autorka se rozhodla popisy zprostředkovat pomocí přímé řeči,  což mi místy dělalo trochu problém. V těchto částech byla kniha méně čitelná a děj mi příliš neutíkal. Zároveň ale chápu, že zdlouhavější popisy byly nutné... přeci jen, autorka vytvořila nový svět, který má svá pravidla, zvyky... musel být pořádně vysvětlen.

U čtení této knihy je dobré se trochu zamyslet. Autorka představuje svět, který je opačný. Každý člověk, který v něm žije, je něčím odlišný, ale není na něj koukáno jako na někoho, kdo je jiný. Je vnímán jako výjimečný. Tahle myšlenka se mi na knize strašně líbila. Dokazuje, že každý je výjimečný a zaslouží si to nejlepší, i když si to sám nemyslí.

Hlavní postavou je Damián, obyčejný kluk, který o sobě nemá nejlepší mínění. Nezdá se mu, že by byl v něčem dobrý, v kolektivu nijak nevyniká. Ale jeho nejlepšími vlastnostmi, které ho zároveň činí výjimečným, je obětavost, odvaha a dobré srdce. Pomocí eskalátoru se dostane do říše, kde jsou všichni jiní. Poznává Quida, a vydává se na dobrodružství, díky kterému se vrátí ke své rodině a zároveň zachrání jednu zvláštní říši.

Místy jsem v knize poznala Říši divů, kde se taky sem tam mihla nějaká ta jinost. Autorka ale vytvořila originální děj, a nový svět, který postavila na pevných základech. Další česká kniha, která mě neuvěřitelně překvapila.

Jsem ráda, že se mi tahle kniha dostala do ruky. Byla místa, kde jsem musela zatnout zuby a prokousat se, ale pak se našla místa, kde jsem se od četby nemohla odtrhnout. Zajímavá a hlavně originální kniha, která mě překvapila a donutila se zamyslet.

Knihomolka