Dr. Natasha Campbell-Mc Bride v této knize skvěle popsala, jak funguje trávicí systém a jeho úzké propojení s psychickými poruchami a imunitním systémem. Knihu doporučuji všem svým klientům, kteří mají jakékoliv chronické onemocnění. Pochopení, jak jejich organismus funguje a co potřebuje, je jejich první krok k uzdravení.

Žaneta Kremsa

Moc děkuji za skvělou knihu, která mi pomohla pochopit, že do této terapeutické diety má smysl jít. Budu ještě konzultovat raději s profesionální terapeutkou, ale bez knihy v češtině (angličtinou tolik nevládnu) bych k tomuto rozhodnutí nedospěla. Doporučuji všem, kteří váhají, nastudovat, dopodrobna, klidně dvakrát přečíst, podtrhat a nechat v sobě rozhodnutí uzrát.

Alena B.

Skvělá kniha, dozvěděla jsem se spousty nových informací. Nejen o jídle, ale i o dalších látkách, prostředí, chování, všem, co působí na psychiku i tělesné zdraví dětí i dospělých... Díky za ni!

Marie Nováková

O gaps už se nějaký čas zajímám a sleduji Janu Dell Plotnárkovou. Když jsem se dozvěděla, že chystá překlad knihy o gaps, byla jsem nadšená, protože knize v angličtině nejsem schopna porozumět. Kniha je psaná odborně, zároveň je to vše vysvětleno pro laiky, takže jsem vše pochopila, rozšířila jsem si obzory a ucelila si skládačku o lidském těle a jeho fungování. Je to opravdu fascinující. Je to kniha, která se nečte jen jednou, takže jsem moc ráda, že ji mám ve své knihovně. Jana Dell Plotnárková je pro mě fakt odborník, dokáže skvělé vést, momentálně jsem u ní a s ní prošla výzvou 21 dní bez cukru a ohromně mě to posunulo dál.

Jana Valentová

Jednu knihu mám já a jednu jsem vyhrála pro nevěstu. Je to bible o pochopení, jak to naše zažívání funguje a jak ho léčit. Tato kniha mi dala hodně a hlavně jsem se zbavila bolesti střev a únavy.

Jana Pastorková

Mám jí v knihovničce, přečetla jsem ji už v létě a hodnotím jí velmi pozitivně, doporučila bych ji i všem rodičům, kteří se zajímají o zdraví svých dětí a nechtějí se spoléhat jen na to, co se dozví v ordinaci lékařů, ale rádi by podpořili jejich zdraví i touto "preventivní" cestou... Za mě velmi užitečná kniha! Já mám za sebou právě už druhou Výzvu 21 dní bez cukru pod vedením Jany D. Plotnárkové a celé se mi to od té jarní i s přečtením knihy poskládalo. Ráda čerpám inspiraci v receptech gaps a cukrfree kuchařkách. Já si tímto způsobem řeším kvasinku a seboreu. Od dětství jsem trpěla na záchvatovitý astmatický kašel, až ve 23 letech mi dali kortikoidy a teprve nyní ve 30 letech za poslední rok jich nebylo potřeba vůbec! Naše děti se stravují podobně jako já, jsou zdravé. Jsem učitelka biologie, takže s terminologií jsem neměla nejmenší problém, kniha je však psána a přeložena srozumitelně i "laikům".

Eva Krajčová

Kniha (nebo spíše Gaps protokol) mi zachránila dceru. Vždy když píši nebo se s někým o tom bavím, vrátí se mi vzpomínky na dobu, kdy bylo nejhůře a derou se mi slzy do očí. Nikdo, kdo si tím neprošel, nevyzkoušel na vlastní kůži nemůže pochopit, jaké to je, když se Vám začne dítě měnit a vy konečně vidíte světlo na konci cesty. Budu za paní Janu a tenhle protokol vděčná až do konce svého života. Je to dlouhá a náročná cesta, ale funguje a stojí za to. Knihu doporučuji snad každému. Otevře oči a řekneš si, ano tohle prostě dává smysl a není to jen módní hit. A hlavně to funguje. ❤️. S velkým díky všem.

Alena R.

Mám Crohnovu chorobu a kniha mi moc pomohla v konečně správné dietě. Dokonce jsem ji objednával 3x, i pro známé z okolí. A nejsem sám komu pomohla.

Jakub Pigula

V dnešním světě, kdy věda potvrzuje na co všechno má vliv náš mikrobiom, je kniha velmi dobrým terapeutickým průvodcem, nejen kuchařkou. Je srozumitelně napsaná i pro laiky, vysvětluje dobře procesy, které se dějí při trávení potravin v našem organismu a jejich vliv, ať už pozitivní či negativní. Péče o mikrobiom se tak stává základem péče o sebe.

Silvie Gracová

Úžasná kniha plná cenných informací, kterou bych doporučila všem, bez ohledu na to, jestli mají gaps syndrom. Je dobré vědět, jak se starat o střeva, na jejichž kondici stojí naše zdraví. Po letech tápání, marného hledání pomoci u lékařů, spousty vyzkoušených diet, které nikam nevedly, spíš vše zhoršovaly, se díky Bohu objevila gaps dieta a díky skvělé práci dam i překlad knížky, za který jsem nesmírně vděčná!

Pavlína Váchová

Jak psáno výše, najednou se objevilo světlo na konci tunelu. Z náročného (chcete-li nesnesitelného) dítěte, jehož problémy a projevy dlouhodobě rozkládaly celou rodinu, se díky dietě (a to už předtím jsme jedli lépe než většina populace) stal veselý brouček, který brzo dožene své vrstevníky. A jsou tu šťastní rodiče, kteří už se neobávají budoucnosti a kteří se odpadnutím spousty krizových situací začali znovu smát - a mít čas i na druhé dítě, které muselo ve všem ustupovat.

Petra L.

Kniha je mou biblí při léčbě ABKM u dcerky skrz mateřské mléko. Za chvilku se chystáme i na příkrmy podle GAPS. Pro mě kniha v češtině byla vysvobození vzhledem k jazykové bariéře. Těším se i na další knihy s tímto tématem.

Lisandra Zíková

Je to kniha, kterou by měl číst každý. Jako vzdělání. Každý občas nemůže pochopit, co se v jeho trávení i potížích v okolí děje špatně a co s tím. Číst by měli i rodiče jen „zlobivých“, „hyperaktivních“ dětí. A mám další důvod, proč mi kniha pomohla pochopit. Můj syn, který se narodil v roce 1982, kdy slovo autismus bylo jen v odborných knihách, by s mou pomocí a vědomostmi paní doktorky Nataschy měl úplně jiný život než má. V průběhu prvního roku života byl více jak 20x léčen silnými dávkami antibiotik pro opakované zápaly plic. Strávil v nemocnici na krupicové kaši hodně měsíců. Neprospíval, byl zařazený a celý život vedený jako mentálně retardovaný. Až v 18 letech, po jednom z psychologických vyšetření, mi bylo sděleno, že má poruchu spektra osobnosti. Celý život má problémy s trávením a vyměšováním apod. Kdybych s ním mohla pracovat pomocí stravy a rad paní doktorky Natashy, když byl malé miminko a batole, věřím, že by vše dnes vypadalo jinak.

Jana D.

Moje dítě mívá 7-9 denni zácpy a neskutečně bolesti břicha, začali jsme nejprve plnou dietou, abych věděla, jak to asi tak zvládnu a začal častěji kakat a hlavně bezbolestně.

Lenka Kubínova

Někdy máme na výběr. Můžeme si vybrat, jestli podstoupit doživotní medikaci s nežádoucími vedlejšími účinky, nebo jít cestou GAPS diety, která vede k uzdravení. Nejsem „zatím“ v situaci, kdy musím řešit toto dilema, nicméně poznatky, které mi dávají velký smysl a které i laik pochopí, beru jako návod na posílení imunity, která je v dnešní době třeba víc než kdy jindy. Přeji Vám i sobě správnou volbu. Děkuji.

Jan Koubek